• Research Articles

    Diagnosis of the supply system of agricultural products in a Colombian population

    Vol. 19 No. 2 (2023)
    Published: 2023-05-01
    Óscar Javier Herrera Ochoa
    Universidad de La Salle
    Andrés Mauricio Hualpa
    Universidad de La Salle
    María Sofía Luna
    Secretaría de Educación de Bogotá

    Introduction: The article is the product of phase 1 of the research: "Management Model for the Sustainable Supply of Fruits and Vegetables in shopkeepers of the municipality of Mosquera through an Associativity scheme", carried out at the University of La Salle in the 2021.

    Problem: The food supply in Mosquera is disjointed, being carried out independently by each shopkeeper, thus generating cost overruns, especially in transportation.

    Objective: Characterize and diagnose the food supply system in Mosquera.

    Method: Analysis of the unit of analysis by collecting information by direct observation and through guided interviews, carrying out a descriptive correlational analysis for the analysis of the variables based on the characterization of the system.

    Results: Establishment of key factors and variables of the food supply system in Mosquera such as location, number of products by type, purchase frequency, storage and display methods, among others. In addition, the diagnosis of the strategic, tactical and operational level through the use of organizational and engineering analysis techniques.

    Conclusions: Strategies to improve the supply chain as a whole from the economic, environmental and social spheres of Mosquera, which take into account the efficient and sustainable operation of the system through a scheme of associativity of the shopkeepers in the municipality. This can contribute to food security through greater access to food with reduced prices and timely availability in the localities under study.

    Originality: Structuring of factors and operationalization of variables to define the complete food supply operation.

    Limitations: Particular conditions of use for the practical object of study.

    Keywords: supply, supply chain, strategic and operational diagnosis, logistics, shopkeepers

    How to Cite

    [1]
    Óscar J. Herrera Ochoa, A. M. . Hualpa, and M. S. . Luna, “Diagnosis of the supply system of agricultural products in a Colombian population”, ing. Solidar, vol. 19, no. 2, pp. 1–29, May 2023, doi: 10.16925/2357-6014.2023.02.08.

    M. L. Manzano Uribe, Informe Secretaria de Despacho, Mosquera, Cundinamarca: Alcaldia de Mosquera, 2019.

    L. A. M. García, Indicadores de la gestión logística, Bogotá: Ecoe Ediciones, 2008.

    R. H. Ballou, Logística: administración de la cadena de suministro, Pearson Education, 2004.

    S. T. Technologies, "SC Trade Technologies", 2017. [En línea]. Disponible en: https://www.sctrade.es/. [Último acceso: 26 Septiembre 2021].

    P. M. Sunil Chopra, Supply Chain Management: Strategy, Planning, and Operation, USA: PublisherPearson Education, 2013.

    M. A. L. M. Nugent, J. Teves Quispe, A. M. Taco Llave y J. A. Flores Morales, "Gestión de cadena de suministro: una mirada desde la perspectiva teórica", Revista Venezolana de Gerencia, vol. 24, nº 88, pp. 1136-1146, 2019. https://doi.org/10.37960/revista.v24i88.30168

    G. Y. Mariño Becerra y C. J. Rodriguez Buitrago, Asociatividad - Estrategia de Desarrollo Empresarial, Gobernación de Boyacá, Secretaría de Desarrollo Económico, Tunja, 2012.

    Ministerio de Comercio, Industria y Comercio de Colombia, 27 Diciembre 2006. [En línea]. Available: https://www.mincit.gov.co/normatividad/resoluciones/2006. [Último acceso: 25 Octubre 2021].

    M. P. Grueso H., J. Hernan Gomez y L. Garay, "Formulación y control de la estrategia en un grupo de empresas que conforman una red", Journal of Technology Management & Innovation, vol. 4, nº 4, pp. 130-138, 2009. doi: https://dx.doi.org/10.4067/S0718-27242009000400011

    Food And Agriculture Organizations of the United Nations, Abastecimiento y distribución de alimentos en las ciudades de los países en desarrollo y de los países en transición, 2007. [En línea]. Disponible en: https://www.fao.org/3/y5401s/y5401s.pdf. [Último acceso: 26 Septiembre 2021].

    E. Monterroso, "El proceso logístico y la gestión de la cadena de abastecimiento", Agosto 2000. [En línea]. Disponible en: https://www.unlu.edu.ar/~ope20156/pdf/logistica.pdf. [Último acceso: 29 Septiembre 2021].

    A. Parra Coronado, "Técnicas de almacenamiento y conservación

    de fritas y hortalizas frescas", Bogotá: Universidad Nacional ded Colombia, 2007. [En línea]. Disponible en: https://repository.agrosavia.co/handle/20.500.12324/13554. [Último acceso: 26 Septiembre 2021].

    C. Severiche-Sierra, E. Gómez-Bustamante y J. Jaimes Morales, "La educación ambiental como base cultural y estrategia para el desarrollo sostenible", Revista de Estudios Interdisciplinarios en Ciencias Sociales, vol. 18, nº 2, pp. 266 - 281, 2016.

    G. A. López Isaza, M. J. Correa Vallejo y M. L. Estrada Márquez, "Caracterización de la cadena de suministro de los cafés especiales de Belén de Umbría, Risaralda, Colombia", Scientia Et Technica, vol. 26, nº 4, p. 449-460, 2021. doi: https://doi.org/10.22517/23447214.23911

    J. A. Orjuela Castro, O. J. Díaz Ríos y A. Y. González Pérez, "aracterización de la logística en la cadena de suministro de cosméticos y productos de aseo", Revista Científica, vol. 28, nº 1, pp. 84-98, 2017. doi: https://doi.org/10.14483/udistrital.jour.RC.2016.28.a7

    M. I. Gómez Acosta, J. A. Acevedo SuáreZ, Y. Pardillo Baez, T. López Joy y I. Lopes Martínez, "Caracterización de la logística y las redes de valor en empresas cubanas en perfeccionamiento empresarial", Ingeniería Industrial, vol. 34, nº 2, pp. 212-226, 2013.

    N. Sablón Cossío, A. Medina León, J. A. Acevedo Suárez, A. J. Acevedo Urquiaga y T. López Joy, "Consideraciones sobre la planificación de productos alimenticios en una cadena de suministro comercial" Ingeniería Industrial, vol. 34, nº 3, pp. 353-362, 2013.

    G. Fernández Lambert, A. A. Aguilar Lasserre, G. Martínez Castellanos, M. L. G. Ruvalcaba Sánchez, J. G. Correa Medina y J. L. Martínez Flores, "Contexto y caracterización de la cadena de suministro del limón persa (Citrus latifolia Tanaka) en Veracruz-México", Conciencia Tecnológica, vol. 1, nº 15, pp. 21-31, 2015.

    S. Negi y N. Anand, "Issues and challenges in the supply chain of fruits & vegetables sector in india: a review", International Journal of Managing Value and Supply Chains, vol. 6, nº 2, pp. 47-62. https://doi:10.5121/ijmvsc.2015.6205, 2015.

    M. Rais y A. Sheoran, "Scope of supply chain management in fruits and vegetables in India", Journal of Food Process Technol, vol. 6, nº 3, pp. 427-433. doi: https://dx.doi.org/10.4172/2157-7110.1000427, 2015.

    R. D. Raut, B. B. Gardas, V. S. Narwane y B. E. Narkhede, «Improvement in the food losses in fruits and vegetable supply chain a perspective of cold third-party logistics approach,» Operations Research Perspectives, vol. 6, nº 1, pp. 2214-2226. https://doi.org/10.1016/j.orp.2019.100117, 2019.

    R. Parajuli, G. Thoma y M. D. Matlock, "Environmental sustainability of fruit and vegetable production supply chains in the face of climate change: A review", Science of the Total Environment, vol. 650, nº 2, pp. 2863-2879. doi: https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2018.10.019, 2019.

    P. López Roldan y S. Fachelli, Metodología de la investivación social cuantitativa, España: Campus de la UAB, 2015.

    A. M. Acosta y A. C. Pérez, "La planificación estratégica en las empresas familiares", Centro de Investigación de Ciencias Administrativas y Gerenciales, vol. 7, nº 2, pp. 81-87, 2010.

    R. A. Prieto Pulido y E. García Cali, "Proceso de planificación estratégica: etapas ejecutadas en pequeñas y medianas empresas para optimizar la competitividad", Revista Espacios, vol. 38, nº 52, pp. 16-30, 2017.

    A. Fernández Romero, Dirección y planificación estratégica en las empresas y organizaciones, Madrid, España: Ediciones Díaz de Santos, 2004.

    C. Y. Amador Mercado, "El análisis Pestel", Uno Sapiens Boletín Científico de la Escuela Preparatoria No. 1, vol. 4, nº 8, pp. 1-2, 2022. doi: https://orcid.org/0000-0003-2733-4767

    H. González González y C. A. Escobar Prado, "Aplicación de la herramienta Sipoc a la cadena de suministro interna de una empresa distribuidora de medicamentos", Lumen Gentium, vol. 5, nº 2, pp. 119-134, 2021. doi: https://doi.org/10.52525/lg.v5n2a8

    N. Delgado Álvarez, D. Covas Varela y G. Martínez Curbelo, "Aplicación del mapa de flujo de valor (Value Stream Map-VSM) a la gestión de cadenas de suministros de productos agrícolas: un caso de estudio", Identidad Bolivariana, vol. 2, nº 1, pp. 1-15, 2018. doi: https://doi.org/10.37611/IB2ol1119-135

    W. Marín Marín y E. V. Gutiérrez Gutiérrez, "Desarrollo e implementación de un modelo de teoría de restricciones para sincronizar las operaciones en la cadena de suministro", Revista EIA, vol. 10, nº 19, pp. 66-77, 2013.

    MÉTRICAS
    ARTICLE VIEWS: 285
    PDF VIEWS: 211
    Metrics
    Metrics Loading ...
    https://plu.mx/plum/a/?doi=10.16925/2357-6014.2023.02.08