Characterization of the current state of industrial safety and hygiene areas in the meat production sector of the city of Pasto

Fabio Bolaños A., Yuli Villa A., Liliana Bastidas R.

Abstract


In the city of Pasto, butcher shops do not have industrial safety and hygiene regulations. The owners of these establishments have low levels of education and training, which hampers the development of the region’s economy. It is thus of great importance to assess the current state of industrial safety and hygiene areas. There is a number of benefits that can be obtained from the implementation of hygiene and safety subprograms, since butcher shops improve their products and can remain competitive in the market if this is done. These observations motivated the research project “Characterization of the current state of industrial safety and hygiene areas in the meat production sector of Pasto city”, in 2011. The project was undertaken with the participation of teachers and students from the “eslinga” research group of the Industrial Engineering Program of the Universidad Cooperativa de Colombia at Pasto. The research allowed us to clearly identify the main weaknesses present in the meat production industry concerning industrial safety and hygiene; this will promote the improvement of said conditions and the service that can be provided for the community.


Keywords


butcheries; hygiene; manual; safety; bring awareness

References


A.C. Janania. Manual de seguridad e higiene industrial. Primera edición. México D.F.: Noriega Editores, 2001.

Icontec. ntc gtc 45. Guía para el diagnóstico de condiciones de trabajo y/o panorama de factores de riesgos. Bogotá D.C.: Icontec, 2006.

Icontec. ntc ohsas 18001. Sistemas de gestión en seguridad y salud ocupacional. Bogotá D.C.: Icontec, 2007.

W. Hodson. Maynard. Manual del Ingeniero Industrial. Volumen II. Quinta edición. México D.F.: McGraw‑Hill, 2001.

L.A. Rodellar. Seguridad e higiene en el trabajo. Primera edición. Bogotá D.C.: Alfaomega, 1999.

J. Grimaldi. La seguridad industrial: su administración. Primera edición. México D.F.: Alfaomega, 1993.

“Reglamento sobre higiene y seguridad industrial”. J. Balaguer. Organización Panamericana de la Salud. Fecha de consulta: 14 de mayo del 2010. Disponible: http://www.opas.org.br/gentequefazsaude/bvsde/bvsast/fulltext/reglamento.pdf

arseg. Compendio de normas legales de salud ocupacional. Bogotá D.C.: Arseg, 2000.

C.L. Ayala Cáceres. Legislación en salud ocupacional y riesgos profesionales. Primera edición. Bogotá D.C.: Ediciones Salud Laboral, 2005.

F.A. Bolaños Alomía. “Caracterización del estado actual de las áreas de mantenimiento y seguridad industrial del subsector madera de la ciudad de San Juan de Pasto”. Revista Ingeniería Solidaria, vol. 4, núm. 7, julio‑diciembre, 2008, pp. 8-17.


comments powered by Disqus

Article Metrics

Metrics Loading ...

Metrics powered by PLOS ALM


Revista indexada en:

----

Contacto

Línea gratuita nacional

01 8000 420101

Dirección

Facultad de Ingeniería
Avenida Caracas no. 37-15 
Bogotá, D.C.

Teléfono

(57) (1) 3323565

(57) 3004956353

Revista en OJS implementada por Biteca Ltda.