Production costs of agroecological products, in small family producers scale of the Agroecological Fair UNIMINUTO, Colombia
Médico Veterinario Universidad Nacional de Colombia 2001, Máster en Agroecología Universidad de Córdoba España 2011, Doctorado en Recursos naturales y gestión sostenible Universidad de Córdoba España 2014. Profesora Ingeniería agroecológica Corporación Universitaria Minuto de Dios. Bogotá Colombia
email: achaparro@uniminuto.edu.co
Contadora pública en proceso de formación Corporación Universitaria Minuto de Dios. Bogotá Colombia
email: nsalazarsot@uniminuto.edu.co
This applied research was carried out between 2017 and 2018 with producers from the Agroecological Fair UNIMINUTO - FAU in Bogotá. Its objective was to analyze the production costs of agro-ecological goods obtained by small-scale family producers, because sales in this space have not significantly increased throughout its history (2012 to 2018), and due to the permanent claim of buyers because of the high sale prices. To achieve the objective, a calculation of costs methodology was selected (Chaparro, 2017), which was adapted and applied to 33 products - fresh, processed, cleaning and ornamental plants — from 15 producers. After collecting the information in a costs form, an analysis was performed of production costs by product, which was then compared with the available literature —21 documented production systems. As a result, of the 15 producers, 80% do not keep production records, 26% do not know their costs, and 37% have no sales records.
Aguilar, F. F. (2017). Reseña sobre el estado actual de la agroecología en Cuba. Agroecología; Murcia Tomo 12(1) 7-18.
Alonso, N., Morantes, N., y López, M. (2015). Propuesta para la planeación de la producción y distribución para la industria belemita de lácteos ibel. Recuperado de https://repository.javeriana.edu.co/bitstream/handle/10554/18951/AlonsoValenciaNormaFernanda2015.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Altieri, M. A. (2009). Agroecology, Small Farms, and Food Sovereignty. Monthly Review; New York Tomo 61(3), Jul/Aug. doi:10.14452/MR-061-03-2009-07_8, 102-113.
Alvarez, J. (2011). Plan de negocios para el desarrollo de un proyecto productivo de tomate chonto (lycopersiconesculentumMil) bajo invernadero en la finca de las mercedes municipio de Gomez Plata. Recuperado de https://n9.cl/qains
Amaya, D. (2017). Establecimiento de un proyecto productivo de arveja (pisum sativum L.) en un area de 5.000 m2 como alternativa económica ante la deforestación en el municipio de ragonvalia, norte de santander. Recuperado de http://repository.lasalle.edu.co/bitstream/handle/10185/24962/46132008_2017.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Aparicio, P., Cubides, Y., y Mendoza, y. (2010). Estudio de factibilidad para la realización de hamburguesas a base de gluten de trigo en la localidad de Kennedy. Recuperado de http://repository.unad.edu.co:8080/bitstream/10596/1679/1/2010-21T-10.pdf
Araujo, M. (2017). Política nacional de agroecología y producción orgánica: productores de café en el sur de Minas Gerais-Brasil. Tesis doctoral. Valencia: Universidad de Valencia.
Aschemann, J., y Zielke, S. (2015). Can’t Buy Me Green? A Review of Consumer Perceptions of and Behavior Toward the Price of organic food. Recuperado de https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/joca.12092
Ávila, Y. (2014). Creación de un modelo de costos para la línea de hortalizas órganicas en la fundación de mujeres empresarias Marie Poussepin. Recuperado de https://repository.javeriana.edu.co:8443/bitstream/handle/10554/14836/AvilaMartinezYuryCarolina2014.pdf?sequence=1
Balanta, S. (2017). Implementación de un sistema productivo de cilantro (coriandrum sativum) variedad unapal precoso como modelo sostenible de producción agrícola en el corregimiento de Rozo, Palmira, Valle del Cauca. Recuperado de http://repository.lasalle.edu.co/bitstream/handle/10185/21320/46132075_2017.pdf?sequence=1
Barragan, J., y Morales, L. (2012). De Raca Mandaca Cupcakes. Recuperado de http://repository.ean.edu.co/bitstream/handle/10882/3304/MoralesLina2012.pdf?sequence=6&isAllowed=y
Borbón, S., Chaves, L., y Moreno, D. (2017). Plan de negocios huevos orgánicos. Recuperado de http://repository.usta.edu.co/bitstream/handle/11634/9478/BorbónSandy2017.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Caicedo, J. (2013). La intermediación como un impedimento al desarrollo del pequeño productor de Medellín. Recuperado de http://www.scielo.org.co/pdf/ccta/v14n1/v14n1a04.pdf
Camara de comercio de Bogotá. (2015). Manual Lechuga. Recuperado de https://www.ccb.org.co/content/download/13923/176629/file/Lechuga.pdf
Chaparro, A. (2017). Sostenibilidad de la agricultura campesina. Cómo evaluarla y promoverla. Segunda edición. Bogotá: UNIMINUTO y Ediciones de la U.
Chaparro, A., and Calle, A. (2017). Peasant Economy Sustainability in Peasant Markets, Colombia. Journal Agroecology and Sustainable Food Systems, 41, 204-225.
Chaparro, A., y Naranjo, S. (2017). Sistema Participativo de Garantías de la Red de Mercados Agroecológicos de Bogotá Región. Bogotá: Red de Mercados Agroecológicos de Bogotá Región.
Crowder, D., and Reganold, J. (2015). Financial competitiveness of organic agriculture on a global scale. PNAS, 112(24), 7611–7616.
Dankers, C. (2004). Las normas sociales y ambientales, la certificación y el etiquetado de cultivos comerciales. Roma: FAO.
EAFIT. (2007). La importancia de conocer y saber clasificar los costos para una buena toma de decisiones. Recuperado de www.eafit.edu.co/escuelas/administracion/consultorio-contable/Documents/boletines/costos-presupuesto/b11.pdf
Estupiñán, D., González, D., y Huertas, M. (2017). Estudio de viabilidad para la producción y comercialización de arepas de maíz con soya, quinua y queso enriquecidas con fibra en la ciudad de bogotá. Recuperado de https://n9.cl/sdfnw
FAO. (2018). FAO'S work on agroecology. A pathway to achieving the SDGs . Roma: FAO.
FAO. (2019). Organic agriculture. Recuperado de http://www.fao.org/organicag/oa-faq/oa-faq5/es/
Fernandes dos santos, C., Stradiotto, E., Araújo, I., and Matias, Z. (2014). Agroecology as a means of sustainability for family-based agriculture. Recuperado de http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1414-753X2014000200004&script=sci_arttext&tlng=en
FIBL e IFOAM - Organics International. (2019). The world of organic agriculture. Statistics and emerging trends 2019. Suiza: IFOAM. Recuperado de http://www.organic-world.net/yearbook/yearbook-2017.html
Lopera, J. (1999). Lecturas sobre economía campesina y desarrollo tecnológico. Bogotá: Corpoica.
Marañón, B. (2016). De la crisis estructural del patrón de poder mundial, colonial, moderno y capitalista hacia la solidaridad económica y los buenos vivires en América Latina. Cooperativismo & Desarrollo, 24(109). doi: https://doi.org/10.16925/co.v24i109.1500, 9-26.
Marian, L., Chrysochou, P., Krystallis, A., and Thøgersen, J. (2014). The role of price as a product attribute in the organic food context: an exploration based on actual purchase data. Food quality and preference, 37., 52-60.
Martínez, C. (2016). Consumo de alimentos orgánicos en Colombia: una cultura incipiente. Tesis. Cajicá: Universidad Militar Nueva Granada. Especialización en Alta Gerencia. Facultad de ciencias económicas. Recuperado de https://n9.cl/dxn5r
Martínez-Torres, M., y Rosset, P. (2014). Diálogo de saberes in La Vía Campesina: food sovereignty and agroecology. The Journal of Peasant Studies, 41(6). doi: https://doi-org.ezproxy.uniminuto.edu/10.1080/03066150.2013.872632, 979-997.
Montes, D., y Duque, l. (2013). Estudio de factibilidad para el montaje y puesta en marcha de una empresa fabricadora de jabones exfoliantes a base de café para el cuidado de la piel (Frutos de mi tierra) en el municipio de Mistrato, Risaralda. Recuperado de http://repositorio.utp.edu.co/dspace/bitstream/handle/11059/3926/6581186132M779.pdf;sequence=1
Morimitsu, K. (2014). Creación de una empresa manufacturera y comercializadora de verduras (cebolla cabezona, pimentón, apio y zanahoria) empacadas al vacio en diferentes cortes para el mercado colombiano de negocios dedicados a la comida rápida, iniciando con la introducción. Recuperado de https://repository.javeriana.edu.co/bitstream/handle/10554/10673/MorimitsuOspinaKenjiRamiro2014.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Naranjo, R. (2013). Proyecto de factibilidad para la creación de una empresa productora y comercializadora de extracto de noni para el sector sur de la ciudad de Quito. Recuperado de http://dspace.unl.edu.ec/jspui/bitstream/123456789/6255/1/R%C3%B3mulo%20Fernando%20Naranjo%20Esp%C3%ADn.pdf
Nieto, E. (2013). Plan de negocio para la creación de una empresa productora y comercializadora de café. Recuperado de http://repository.ean.edu.co/bitstream/handle/10882/5112/NietoErika2013.pdf?sequence=3
Posada, J. (2017). Plan de marketing para la empresa suculento terrario. Bogotá: Universidad Piloto de Colombia Facultad de Ingeniería Especialización Gerencia de Mercadeo Estratégico. Recuperado de http://polux.unipiloto.edu.co:8080/00003853.pdf
Prado, A., Herrera, C., y Mantilla, L. (2017). Estudio de prefactibilidad para el montaje de una fábrica de chocolate en el municipio de Rivera, Huila. Recuperado de http://repository.ucatolica.edu.co/bitstream/10983/15463/1/Trabajo%20de%20Grado%20Final%20cacao.pdf
Raigón, D. (2008). Alimentos ecológicos, calidad y salud. Andalucía: Junta de Andalucía y SEAE.
Reinoso, R. (2014). Estudio de factibilidad para la creación de una pequeña empresa productora y comercializadora de mermelada de uvilla ubicada en el cantón Cotacachi, provincia de Imbabura. Recuperado de http://repositorio.utn.edu.ec/bitstream/123456789/3160/1/02%20ICO%20366%20TESIS.pdf
Rincón, C. (2011). Plan de engocios para la creación de la empresa pastelería innovación casera LTDA, destinada a la producción y comercialización de productos de pasteleria y reposteria en la localidad de Chapinero de la ciudad de Bogotá D.C. Recuperado de http://repository.lasalle.edu.co/bitstream/handle/10185/4032/T11.11%20R471p.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Rödiger, M., and Hamm, U. (2015). How are organic food prices affecting consumer behaviour? A review. Food Quality and Preference, 43, 10-20.
Röös, E., Mie, A., Wivstad, M., Salomon, E., Johansson, B., Gunnarsson, S., and Watson, C. (2018). Risks and opportunities of increasing yields in organic farming. A review. Agronomy for Sustainable Development, 38(14). doi: 10.1007%2Fs13593-018-0489-3, 1-21.
Sánchez, A. (2014). Sistemas de producción y economía apícola en los departamentos de Cundinamarca y Boyacá. Caso de tres organizaciones de productores. Bogotá: Universidad Nacional de Colombia Facultad de ciencias agrarias. Recuperado de http://www.bdigital.unal.edu.co/46818/1/07790793.2014.pdf
Sánchez, J. (2014). Análisis agroecológico comparado entre las normativas europeas y norteamericanas sobre fitosanitarios, y de sus consecuencias en Latinoamérica. Tesis doctoral. Córdoba: Universidad de Córdoba.
Uribe, L., Fonseca, Z., López, H., and Ayala, D. (2014). Situación alimentaria y nutricional en Colombia bajo el enfoque de determinantes sociales. Boletín 001/2014. . Bogotá: OSAN, MAPS, FAO. .
Vargas, R. (2008). La investigación aplicada: una forma de conocer las realidades con evidencia científica. Recuperado de https://revistas.ucr.ac.cr/index.php/educacion/article/viewFile/538/589
Vasco, C., Palacios, G., y Paspuel, S. (2015). Determinantes socioeconómicos del consumo de productos ecológicos en Quito. Siembra 2 , 023-028.
Zuleta, L., y Díaz, C. (2011). Plan de empresa para una productora de mermelada a base de verduras. Recuperado de http://repository.lasalle.edu.co/bitstream/handle/10185/5454/T12.11;jsessionid=87A68BE3CBA7C9DD3A3870E19FA39B73?sequence=1

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
As the author of the article declares that is an original unpublished work exclusively created by me, that it has not been submitted for simultaneous evaluation by another publication and that there is no impediment of any kind for concession of the rights provided for in this contract.
In this sense, I am committed to await the result of the evaluation by the journal Cooperativismo & Desarrollo before considering its submission to another medium; in case the response by that publication is positive, additionally, I am committed to respond for any action involving claims, plagiarism or any other kind of claim that could be made by third parties.
At the same time, as the author or co-author, I declare that I am completely in agreement with the conditions presented in this work and that I cede all patrimonial rights, in other words, regarding reproduction, public communication, distribution, dissemination, transformation, making it available and all forms of exploitation of the work using any medium or procedure, during the term of the legal protection of the work and in every country in the world, to the Universidad Cooperativa de Colombia Press.